Einde van de reis!
26 september 2024 - Veenendaal, Nederland
Donderdag 26 september
Ayubowan.
Even ter afsluiting van onze reis de laatste dagen.
Niets is vervelender dan te moeten wachten op de bus die ons naar het vliegveld moest brengen. Na het diner zijn we maar weer naar de kamer gegaan en daar liggen lezen op bed.
Om half elf konden we de koffers buiten de kamer zetten zodat ze opgehaald kunnen worden. Om kwart over elf komt de bus die ons naar het vliegveld brengt. De afstand is circa 35 kilometer en daar doe je dan ruim een uur over! Het gaat dwars door Colombo heen.
Marianne is ’s middags ook begonnen met hoesten evenals enkele anderen in de groep. Dus maar besloten dat we naar een apotheek wilden gaan om te kijken wat we kunnen scoren om de hoest in te dammen. We hebben het bij de receptie gevraagd en die adviseerden om een tuk tuk te nemen en dan naar de hoofdstraat te rijden. De poortwachter riep er één die klaar stond buiten het hotel. Een kort ritje van 5 minuten en we konden een drankje kopen voor de hoest. Dat drankje is in Nederland al lang niet meer verkrijgbaar, maar Marianne zag de stofnamen en vond het prima. Ook een stripje paracetamol meegenomen en ik mocht 620 roepies afrekenen. Omgerekend € 1,95!! Paracetamol kun je hier ook per stuk kopen!
Terug in het hotel gelijk het drankje ingenomen en zo waar, de hoest werd even minder.
Op de luchthaven was het een drukte van belang. Hier is geen stop voor nachtvluchten, want het bord stond vol. Met de koffers in een lange rij voor de balie van Emirates en daarna werden we tweemaal gecontroleerd. Dus broekzakken leegmaken, riemen af en schoenen uit.
Daarna hebben we weer eens een goede bak koffie gedronken. Ze schonken hier een Flat White. Daarna de gebruikelijke procedures om het vliegtuig in te komen. Het is 4 uur vliegen naar Dubai en een Boeing 777 dus de oogjes konden even dicht. Het is tenslotte al drie uur! De vlucht ging dus erg snel. Nog even een ontbijtje gekregen en maffen. We waren op tijd en de overstaptijd bedroeg maar 2 uur. Op zo’n groot vliegveld heb je die tijd wel nodig om van de ene naar de andere kant te komen. Toch tijd voor nog een koffietje en instappen in een Airbus A380 Die zit is ruimer en wat comfortabeler. Om 8 uur vertrokken we en 13:15 uur waren we in Amsterdam.
Hier moesten we een tijd op de koffers wachten en hebben afscheid genomen van de overige groepsleden. Bij het treinstation een onaangename verrassing. De trein naar De Klomp reed niet door een wisselstoring. Jammer, want dat is de ideale (als je van ideaal kunt spreken) trein die alleen in Utrecht stopt en daarna in Veenendaal. Nu met een boemeltje naar Utrecht en daar overstappen in de goede trein.
Om half 5 waren we thuis.
Marianne is gelijk onder de douche gesprongen het bed in gedoken want ze was behoorlijk beroerd vermoeid. De was komt morgen wel.
Als we terugkijken op de reis dan hebben we geconcludeerd dat dit niet de mooiste is die we gemaakt hebben. Sterker, het is de matigste reis. We hebben veel gezien en gedaan, maar daarin zit de bottleneck. De dagen waren te lang en te vol. Ook waren sommige dagen te eenzijdig. We hebben alleen boeddhatempels gezien en reden keihard langs Hindoetempels, Moskeeën en katholieke kerken. En die zijn ook mooi! Het programma was te overvol. Vele dagen kwamen we in het donker aan bij ons nieuwe hotel. De afstanden tussen de hotels waren niet echt groot maar door het chaotische verkeer duurde het lang. De langste afstand was 190 kilometer.
Ook een luxeprobleem: je wordt de buffetten bij het diner ook een beetje zat. Bij ieder hotel stond er hetzelfde op de tafels en dan weet je ook niet meer wat je wilt eten. Vlees en vis namen we sowieso niet want die zaten vol botjes en graten. We hebben dus hoofdzakelijk vegetarisch gegeten. Ook niet erg! Verder hadden ze overheerlijke salades en curries met rijst, dus de buikjes kwamen wel vol hoor.
We gaan nu uitrusten en daarna beginnen aan de fotoboeken en videofilm. Dat is ook nog enkele weken leuk werk. De film zal wel enige maanden in beslag nemen
We hopen dat jullie het fijn vonden om met ons mee te reizen!

Nu lekker bijkomen van de intensieve reis. Marianne, beterschap!
Nou, toch een hoop gezien en weer een ervaring rijker en voor nu welkom thuis!