We gaan treinen!
17 september 2024 - Tissamaharama, Sri Lanka
Maandag 16 september
Ayubowan.
Het vertrek vandaag is gepland om 8:00 uur. Dus weer half 7 opstaan. Geen moeite, we beginnen eraan te wennen.
Vandaag staten we richting Nuwara Eliya, de hoogste gelegen stad in Sri Lanka. Maar eerst gaan we naar een theeplantage met daarbij een fabriek waar de thee wordt verwerkt van geplukte bladeren tot thee om te gebruiken. Er worden hier verschillende soorten thee gemaakt voor de wereldmarkt. We zijn de gehele fabriek doorgelopen en het hele proces van blaadje tot thee voor de verkoop in allerlei kwaliteiten.
Daarna uitleg gekregen over de verschillende gradaties in kwaliteit en toen mochten enkele dames zelf thee gaan plukken op de plantage. Hilariteit ten top. Het is toch echt moeilijk om de geplukte thee over je hoofd in een basket te gooien! Als je ziet hoe de ervaren pluksters dat doen dan was het nu toch behelpen met deze dames. We gooiden ze net zo hard weer over de mandjes heen! Er volgde nog een proeverij van 4 verschillende theesoorten en uiteraard was er weer een winkel waar je alle soorten kon kopen.
Weer in de bus op weg naar het restaurant voor de lunch.
In Nuwara Eliya aangekomen even een korte stadswandeling mogen maken. Hierbij het busstation bekeken en daarna door diverse (drukke) straten gelopen. Ook het oude postkantoor uit de tijd van de Engelsen bekeken.
We vertrokken toen naar Nanu-Oya en dorpje langs de route naar het volgende hotel. Vanhier gaan we met de trein verder naar Bandarawela. 8 stations doen we aan en we rijden hoog door de bergen. De trein had een half uur vertraging en iedereen moest plassen. De toiletten zijn hier niet echt schoon. Zeg maar gerust ranzig. We denken dat ze 1x per dag schoongemaakt worden. Papier moet je bij de jongen vragen. Maar ja, het kost 50 roepies. (€ 0,16) Wat wil je daarvoor krijgen? Papieren zakdoekjes doen het ook.
Het beloofde een spectaculair uitzicht, maar helaas het begon te regenen. Bijna aan het einde van de rit werd het droog en genoten we van mooie wolkenpartijen bij de zonsondergang.
Het zijn hele oude treinen hier, dat zal je niet verbazen. Ze rijden hier nog met dieseltreinen van circa 30 jaar oud. Ook zijn er op andere trajecten nog treinen van 60 jaar oud met kolengestookte generatoren.
Ons hotel is met stip tot nu toe de minst goede. Geen koelkast op de kamer, (voor ons broodnodig) Maar we hebben via de gids een koelkastje gevraagd en dat kwam.
En geen wifi op de kamers, alleen in de lobby. Het vorige verslag dus verstuurd vanuit de lobby.
We gaan maffen want Ab mag morgenochtend om half 5 uit de veren. Er moet gewandeld worden!
Kees en Engelien:17 september 2024Mooi zijn de theeplantages. Leuk zo’n treinrit. Bedankt voor het reisverslag.