Weer een drukke dag.
16 september 2024 - Bandarawela, Sri Lanka
Zondag 15 september
Ayubowan.
Het oude liedje: vroeg op en vroeg vertrek. Maar we doen het steeds met plezier.
Vanmorgen 8 uur vertrek naar een ‘nieuw’ Boeddhabeeld. Nou ja nieuw, het is 10 jaar geleden gebouwd en staat hoog op de berg naast Kandy. We gingen vroeg om de drukte voor te zijn.
Het Boeddhabeeld is 30 meter hoog. Omdat de bus er niet kon komen door o.a. smalle wegen en geen parkeerplaats zijn we weer met een tuk tuk omhoog gereden. Ook hier moest ik ter plaatse mijn jurk weer aan en de schoenen in de tuk tuk achterlaten. Langs de achterkant waren trappen zodat ik bij het achterhoofd van de boeddha kon komen. Weer trappen!
Even rondgekeken ook in een kleuterklas die godsdienstles kreeg in een zijzaaltje. Dat was de zondagsschool.
Daarna schoenen weer aan, rok uit en de tuk tuk in naar beneden.
De volgende commerciële stop was bij een edelstenen firma. Hier kregen we uitleg over de vele verschillende soorten edelstenen die er waren. Ook een video te zien gekregen met daarin uitgelegd hoe de edelstenen werden gevonden in een mijn. De mijn is slechts maximaal 10 meter diep! We zijn door een nagemaakte mijnschacht gelopen, waarbij je gelijk al medelijden kreeg met de arbeiders die zo moeten werken.
Door naar de volgende afdeling: het vervaardigen sierraden. Ook het slijpen van de edelstenen konden we aanschouwen. Wat een priegelwerk om een oorbel te vervaardigen bij een echte juwelier. Niet zo’n Kruidvat oorbelletje maar met een echt edelsteentje. Later in de shop (uiteraard) zagen we ze te koop liggen voor € 130,00 en duurder. Waar Sri Lanka over de hele wereld beroemd om is zijn de blauwe saffieren. Veel koningshuizen hennen ze hier aangeschaft.
De prijzen die ze daar in de shop vragen liggen gewoon op Europees niveau dus aan onze groep werd weinig verkocht. Er waren ook geen bijzondere exemplaren die je in Europa niet ziet.
De volgende stop: de botanische tuin van Kandy. Een tuin van circa 60 ha dus in 1 uur konden we weinig bekijken. Bovendien scheen het zonnetje ongenadig op ons hoofd. We hebben een klein rondje gedaan waarin we de orchidee tuin niet hebben overgeslagen. Verder nog langs vele bekende en onbekende planten en bloemen gegaan en veel foto’s gemaakt.
Hierna gingen we terug naar het hotel. Het is inmiddels zo druk geworden in Kandy dat we stapvoets de 8 kilometer naar het hotel hebben gereden in bijna 1 uur. Er staan zoveel bussen geparkeerd in de stad dat het doorgaande verkeer eigenlijk niet kan passeren. Er is de komende dagen een gebedsperiode t/m dinsdag. Uit de hele omgeving zijn er bussen vol pelgrims die her en der geparkeerd staan. We hebben echter een kei van een chauffeur en bijrijder dat we er zonder schade door heen kwamen.
Bij het hotel aangekomen weer dezelfde manoeuvre om daar vanaf de weg te komen.
De rest van de middag is er vrij. Het is optioneel om naar een culturele dansshow te gaan in het cultureel centrum van Kandy. Omdat we hier toch maar éénmaal naar toegaan hebben we ingeschreven. Om half 5 werden we opgehaald door de bus bij het hotel, dus weer dezelfde manoeuvres uitvoeren.
In het cultureel centrum hebben we een dansshow gezien van traditionele dansen. De show duurde 1 uur en was leuk om te zien. Trommels en een fluit met dansers en danseressen. Ik zal jullie de details besparen maar het geheel was interessant. Ook werd er met vuur gespeeld. Twee dansers ware er al mee bezig op het podium, maar gingen later over hete kooltjes lopen. Het werd een spektakel. Uiteraard veel foto’s en videogemaakt, dus thuis kunnen we nog even nagenieten. We zullen er enkele posten zodat jullie ook een idee hebben.
Na de voorstelling terug naar het hotel, waar we weer uitgebreid gedineerd hebben. Er speelde weer een bandje, zoals iedere avond in ieder hotel, en we hebben er een feest van gemaakt. Luid werd er meegezongen met de diverse liedjes die we kenden. Het werd een jolige boel!
Morgen weer vroeg op!
Kees en Engelien:16 september 2024Jullie maken heel wat mee! Elke dag weer anders. De botanische tuin is heel bijzonder vonden wij. Morgen vast weer een prachtdag!
Henk en Sari:16 september 2024Ga zo door met genieten en verhalen en foto`s. Wij genieten mee! Nog meer prachtige dagen gewenst!
Dick:16 september 2024Wat een mooie verhalen interessante dag gemaakt veel plezier Groeten Dick en Sodu
Hanne:17 september 2024Alice, Alice, who the f... is Alice ook? 🤣
Marianne en Ab van Duijl:17 september 2024Nee, Rocco Granata: Marina
Ton van der Weerd:17 september 2024Jullie mogen straks nog wel een weekje Egypte boeken om uit te rusten van deze drukke reis.