Naar de ruïnes.

12 september 2024 - Kandy, Sri Lanka

Woensdag 11 september

Ayubawan! Dit is Ski Lankaans voor goedemorgen, goedemiddag, goedenavond of gewoon welkom.

We werden om 7.30 gewekt zoals altijd door “Always look on the bright side off life” van Monty Python. Nog steeds op de telefoon ons wekkerdeuntje.

Om 9 uur vertrekken wij richting Sigiriya. Onderweg uiteraard nog enkele bezienswaardigheden.

Ik had al eerder verteld over het verkeer hier in Sri Lanka. Nog steeds verbazend hoe relaxed men met elkaar omgaat. Wat ons ook opvalt is het vele vuilnis wat langs de weg wordt gedumpt. In Europa zijn we bezig met alles verzamelen en recyclen, maar daar hebben ze hier nog niet van gehoord. Wat een vuil ligt er langs de wegen en in de dorpen. Wat wij goed (proberen) te doen in Europa wordt hier weer teniet gedaan. Dit hadden wij vroeger ook al gezien in de landen in Azië die we bezocht hebben, maar er is nog geen enkele verbetering!

Het is een redelijk lange rit en met de gemiddelde snelheden hier duurt het ook behoorlijk lang. Er zijn nog steeds smalle wegen en we gaan door vele dorpen. Opvallend is dat langs de weg overal winkeltjes zijn. Soms is een winkeltje alleen een tafel voor deur, of een doek op de grond. Hierop wordt dan de koopwaar uitgestald. Ook een stuk buiten een dorp zie nog enkele stalletjes die groente, fruit, brandhout etc. verkopen. Dat zijn de boeren die dit uit eigen tuin verkopen.

Onderweg bij een stuwmeer even een sanitaire stop en drinkpauze.
Stuwmeren zijn hier in groten getale aanwezig. En ze zijn ook heel groot. In de regentijd vullen deze stuwmeren zich en dan dienen zij als watervoorziening voor de akkers. In dit gebied zijn heel veel rijstakkers. Sri Lanka is één van de grootste rijst producenten van de wereld. Alleen blijft bijna de gehele oogst in eigen land voor eigen gebruik.
Oneindige velden strekken zich uit. Het water in de stuwmeren is op dit moment erg laag, maar gelukkig is de laatste oogst van de rijst net geweest. Er wordt hier het hele jaar door verbouwd. Zodra de oogst van het land is worden weer voorbereidingen getroffen voor nieuw aanplant. Er is hier geen zomer of winter, dus minimaal 2x per jaar is er een oogst van rijst.

Met de regentijd in november in zicht zullen de stuwmeren zich vullen en kunnen de rijstakkers weer worden voorzien van het broodnodige water.

De lunch die we nuttigden in Pollonaruwa was er één met uitsluitend Sri Lankaans voedsel. Je moest echt weten waar het familie-restaurant was ander had je het nooit gevonden. Gelukkig hebben we goede gidsen en een prima chauffeur. Het is een familiezaak (zoals vele in Sri Lanka) die gewoon een bedrijf hebben.
Het eten was voortreffelijk. Vraag me niet naar de namen van de gerechten want dat is niet uit te spreken. Wel zijn er veel verschillende curry’s en dat is erg lekker!

Buiten was een witgekalkte muur waar iedereen die dat wilde kon schrijven hoe goed (of slecht) het eten was. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

Na de maaltijd gingen op weg naar de citadel van Pollonaruwa. Die hebben we bekeken en gingen daarna naar de overblijfselen van het koningspaleis, het boeddhistische tempelcomplex en het klooster. Van al deze gebouwen stonden alleen de fundamenten er nog want in het verleden (2000 jaar geleden) waren de gebouwen opgetrokken uit hout. En dat heeft niet zo’n lange levensduur. De boel was door brand geheel vernietigd. Daarom waren er alleen een stapel baksten nog te bezichtigen.
Het enige wat nog intact was bleek een liggende en staande Boeddha te zijn. Die waren uitgehouwen in graniet en dat heeft het eeuwige leven. Dat zag er nog mooi uit!

Jammer dat dit (voor ons) niet erg interessant was. Ruïnes hebben niet zo’n aantrekkingskracht. Komt nog bij dat het boven de 33 graden was en dat maakt het extra zwaar.

Dit was dus een mindere dag van de reis.

Daarna verder op weg naar Sigiriya. Het hotel ligt een stuk buiten de ‘stad’ en ging over zeer smalle wegen. Goed dat we een prima chauffeur hebben, die ook de weg nog kent! Via al die smalle en donkere binnen weggetjes bereikten we het hotel. Het was alweer donker, dus niet kunnen zien hoe mooi het is. Alle hotels die we tot nu hebben gehad zagen er prima uit.

De kamers zien er perfect uit en na een verfrissende douche gingen we op weg naar het restaurant. Het diner, altijd in buffetvorm, zier er prima uit en we hebben ons best gedaan alles op te maken. Helaas niet gelukt. Het smaakte voortreffelijk.

Om half tien naar de kamer en maffen. Morgen weer een drukke dag.

1. Kees en Engelien:
    12 september 2024
    Bedankt voor je uitgebreide verslag! Dat nodigt uit om onze foto’s er weer eens te gaan bekijken.
  2. Dick:
    12 september 2024
    Zo weer een hele avontuurlijke reisdag gehad weer bijkomen in het hotel weer mooie dingen gezien en mindere dingen al dat huisvuil op de straten